Ez az egyik kedvenc
tésztám. Gazdag, krémes, sós a parmezántól, édes a sütőtöktől és
friss a borstól és a zöldfűszerektől. Jon, a főszakácsunk
készítette nekem, egy ajtócsapkodós nap után, amikor Robot hátrahagyva
a kávézóba menekültem vigasztalásra. Ezért a magányoz nők tésztája
név. De gyakran készítem ezt, ha Rob sörözni indul, és enyém az egész lakás. Ez
a tészta sikamlósan krémes, izzóan narancssárga és üdítően zöld egyszerre.
Tökéletes kezdete egy párnaszorongató estének!
Persze nem kell,
hogy ennyire lírai magasságokba emelkedjünk. Közeleg a sütőtökszezon és
felháborító, hogy mifelénk a sütőtököt csak megsütik, és kész. Egy jó sült
tökön nem lehet hibát találni, de azontúl rengetek izgalmas formában kerülhetne
az asztalra. Például gomba és sütőtök. Én sosem tettem volna egymás mellé
a kettőt, de működik. Valójában egy végtelenül egyszerű recept, ahol
a kiváló hozzávalók önmagukért beszélnek.
Hozzávalók (kb. 2
személyre, ha mégsem vagy magányos):
Linguine (a
linguine az én személyes perverzitásom, spagetti is megteszi)
1 kisebb sütőtök *
(a sütéshez olívaolaj, rozmaring, fokhagyma)
5-6 fej gomba
200 ml tejszín
2-3 ek parmezán **
1 csipetnyi
kakukkfű
1 nagy marék apróra
vágott petrezselyemzöld és/vagy metélőhagyma
Só, bors
Ha nincs parmezán,
és különböző okokból soha nem is lesz, akkor ez a recept jól működik bármilyen
kék sajttal is (Niva, gorgonzola). Viszont csinyján bánjunk vele!
Ahogy én haladok
ezzel a tésztával:
1. Meghámozom
a sütőtököt és 1.5 x 1.5 cm-es kockákra vágom. Ez magyarul falatnyit
jelent. Meglocsolom olíva olajjal és bedörzsölöm sóval és borssal. Mellédobok
pár szár rozmaringot és fokhagymagerezdet, amit nem hámozok meg csak kicsit
összeroppantok egy kés lapjával vagy a mozsaram döngettyűjével. 170 ºC-on
puhára sütöm. Ez kb. 15-20 perc.
Édesen sós, vajpuha sütőtökfalatok |
2. Ezalatt bőven
van időm felszeletelni a gombám, és felaprózni a metélőhagymám és a petrezselymem.
(Valamint előkészíteni a filmet, könyvet, magazint, behűteni
egy könnyű fehér bort.)
3. Ha a sütőtököm kész, kiszedegetem a rozmaringot és meghámozom
a fokhagymát. Innentől kezdve felgyorsulnak az események.
4. Odateszem
a tészta főzővizét, és mialatt a tészta fő, a mártásunk is
elkészül.
5. Serpenyőben
felmelegítek egy kevés olívaolajat és pirítani kezdem a gombám. Nálam
a gomba mindig vajban sül, de ez esetben a tejszín miatt minimálisra
csökkentettem a zsírmennyiséget. Szóval ott tartottam, hogy addig pirítom
a gombám, amíg egy kis színt kap, de még megőrzi az állagát. Ekkor sózom,
borsozom és meghintem egy csipetnyi kakukkfűvel. Ráöntöm a tejszínt és
krémes állagúra sűrítem. Ez nem tart tovább egy percnél.
Fontos azonban,
hogy tisztességes, sűrű tejszínt használjunk. A főzőtejszínnek is biztos
megvan a helye valahol, de nem egy tésztaszószban. Ha a tejszínt
leredukáltuk, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a parmezánt.
A parmezánt nem főzzük és fontos megtanulni, hogy a modern konyhákban
a parmezán inkább ízfokozóként, mintsem sajtként van jelen. Kóstoljunk!
Egy jó tésztaszósz erőteljes, hiszen a tészta kicsit tompít majd az
ízeken, és így nem kell belefojtanunk szerencsétlen tésztát a szószba.
A tökéletes állagú gombamártás (ami a tésztán is marad) |
6. A tésztát
leszűrjük, de mindig fogjunk fel a egy csészényit a forró
tésztaléből. Ez az olasz nonnák örökérvényű tészta-trükkje. A tésztát nem
öblítjük le és nem olajozzuk, hanem forrón beleforgatjuk a szószba. Ha túl
sűrűnek és tapadósnak találjuk, akkor belelöttyintünk a forró,
keményítőtől gazdag tésztaléből és a kívánt állagúra hígítjuk. De
ismétlem, a szósznak a tésztán a helye, nem a tányér alján!
7. A gombás
tejszínes tésztára halmozzuk a sütőtököt, és meghintjük
a zöldfűszerekkel.
8. Jéghideg fehér
borral öblögetjük és élvezzük, hogy miénk a távkapcsoló, a kanapé és
mindennapok luxusának illúziója.
Sütőtökös gombás linguine |
*Sütőtök tipp: Itt
rengeteg sütőtökből válogathatunk, melyek aprók és jól használhatók egyszeri
főzéshez. Mifelénk a sütőtök gigászi nagyságokig fajulhat (valamiért
a háztáji kertészet előnybe részesíti a méretet a minőséggel
szemben). Ha egy nagyobb sütőtökkel nézünk farkasszemet, érdemes előre
dolgoznunk. A fent leírtak szerint megsüthetjük sütőben, sóval, borssal,
fokhagymával és fűszerekkel, és egy részét lefagyaszthatjuk.
A későbbiekben csak újra felmelegítjük forró sütőben és gazdagíthatunk
vele tésztát, rizottót.
Egy részét kevés
vajon megpárolhatjuk és püréként fagyaszthatjuk. Receptek hamarosan!
**Parmezán tipp:
A parmezán nem olcsó, és valószínűleg ez az egyik oka, hogy otthon nem
terjedt el a mindennapokban. Azonban a parmezánt érdemes másként
kezelni, mint a könnyebb, kevésbé karakteresebb sajtokat. Igazán mély,
egyedi ízt ad a legegyszerűbb hozzávalóknak
és a jó hír, hogy valóban nem kell belőle sok. Sőt, az eltúlzott
parmezántól hányás ízű lesz minden (elnézést a vulgaritásért), így mindig
kóstoljunk, mielőtt „csak még egy csipetnyit“ dobunk az ételhez. Valamivel
olcsóbb megoldás lehet egy érett pecorino. Mindkét sajt nagyon kemény és
a zsírtartalmuk 32% körül mozog. Mivel a pecorino juhtejből készül,
érdemes a szlovák juhsajtok között szétnézni. Valószínűleg találunk egy
hazai, kevésbé drága, de egyaránt remek sajtot. Én gyakran főzök parmezánnal,
ennek ellenére egy 150 g-os csomag egy-két hónapig is elég. Sose vegyünk
reszelt parmezánt. Általában a gyengébb minőségű sajtokat dobják piacra
ilyen formában (ez az árban azonban nem mutatkozik meg) és reszelve sokat
veszít az aromájából. Azonban kézi reszelővel se vesztegessük az időt. Én
nagyobb darabokra vágom a tömböt és késes betétű robotgépbe dobom. Ha csak
tálaláshoz szeretnénk használni, akkor mutatósabb, ha krumpli hámozóval
parmezánpelyheket gyártunk.
Remek volt és köszönöm. Linguine ugyan nem, de tagliatelle igen. A badacsonyi szemelt rizling - az eltűnt Szeremley picéjéből - jó választás volt.
VálaszTörlésLemaradt az aláírás: egypasas@gmail.com
VálaszTörlés