Apámat vaddisznók
kergetik. Vagy Torgyán József aktatáskával. Neki az éjszakai emésztés nem gond.
Jóllakottan kell ágyba bújnia. És a genetika az DNS-be vésett törvény.
Mosom kezeimet és nyugodtan majszolom a mézes mogyorós reggelizőpelyhet
este tíz óra magasságában, az ágyban fekve, pizsamában. Aztán persze
a morzsa szúrja a seggünk, de ez még mindig elviselhetőbb, mint én
éhesen.
Így amikor
a marokkói estében bejelentettem, hogy éhes vagyok, Rob egy percig sem teketóriázott
tovább és egy jól irányzott rögbi támadással berángatott a Jemaa el Fna
első sátrába. Majdnem az elsőbe, mert azt a bizonyos előkelő helyet
a csigaárusok foglalják el. Lapos serpenyőkben egy méter magasan tobzódnak
a már kevésbe pajkos csíkos csigák, míg a főleg helybéli falatozók
magas gólyalábú székeken ülnek és egy fogpiszkáló segítségével lakoltatják ki
a kis puhatestűeket. Miután ilyen technikásan, a szerencsétlen
csiga-biga a szájüregen keresztül az emésztőrendszerbe került,
a rituálé elmaradhatatlan része a főzőlé, avagy a csigadzsúz
kiszürcsölése.
A'la carte |
Így Rob, bölcs
erőlelátással inkább a második sátorsor egyikébe rángatott be. Hosszú
sörpadok és az elmaradhatatlan pvc terítők. Ez itt nem a meghitt étkezés
színhelye. Szellemes marokkói pincérek vadásznak rád a sátorok szűk
utcáiban, jobb napokat látott fehér köntösbe bújva és diadalittasan tuszkolják
szorosabbra a már falatozókat, hogy te is helyett kaphass a terülj-terülj
asztalkám körül. A terülj-terülj asztalkámra főleg barna csomagolópapír
terül a higiénia szellemében, és ugyanez kap szerepet papírszalvétaként
is. Megkapjuk a francia menüt és a szokásos lapos kovásztalan
kenyeret (mint említettem, ez jön, ha kéred, ha nem) és meglepetésként kétféle
mártogatóst. Egy langyos, édeskés paradicsomlevet, és egy chilis, citromfüves
hideg paradicsomsűrítményt. Én kapom az édeset, Rob az erőset. Ezt gyorsan
megcseréljük, hogy helyreálljon a megbillent világrend. A menüt nem
kérem, inkább odaverekszem az ételekkel megpakolt standhoz és a jó öreg
mutogatós módszerrel összeállítom a vacsorám. Darált és nyers dolgok
kizárva, báránnyal kezdődő ételek szintén potyognak a rostán,
a tagine-ból mára elég volt, így főleg grillezett zöldségek és garnéla
a vacsorám.
Megunhatatlan garnéla |
Rob kolbászkái... és báránygolyói, hm... |
Most pedig az
árakról és adagokról. Olcsó és kevés, avagy az ár érték arány tökéletes
egyensúlyban van. Előnye: szinte mindent kipróbálhatsz jelentősebb anyagi kár
nélkül.
A disegn:
nagyanyám kredencére emlékeztet. A fellelhető összes szín és stílus, apró tálak,
meggyőződésem szerint nincs két egyforma.
Amit tudni illik:
ha borravalót adsz, akkor azt észrevétlenül kell a célszemély kezébe
juttatni, különben megy a „közösbe“, ami itt a tulajdonos zsebét jelenti.
Hogy időt spórolj:
felesleges sokat válogatni a sátrak között. Mindenhol ugyanazt találod
ugyanolyan árban.
Itt melléfogni
nehéz. Előtted a kaja, eszel vagy húzd a nyálkát a csigaárusok
felé!
A tányérra koncentrálj! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése