A minap skypoltam
a Los Angelesbe szakad Ryan barátommal. Fáradt volt az előző esti pezsgőfürdős
partytól. Mondom, én sem hevertem még ki a sütiverseny izgalmait. Aztán
egy jót nevettünk (de főleg ő) azon, hogy harcos amazonból még harcosabb
habverő-csattogtatóvá emelkedtem... vagy süllyedtem – nézőpont kérdése. Tény,
ami tény, Anglia is egy új ország, csak hát kicsit más, mint a korfui tengerparti
lakás, vagy a hollandiai fészek, ahol a nagy kérdőjelek az olyan
mondatok után kerültek, hogy melyik országban töltsd a következő hétvégét.
Naaa, nem dicsekvésként mondom, de azért a „ködös Albionban“ is van
sikerélmény. Ma is ingyen pepsit kaptam a török kebab árustól és vizuálisan
felvállalható sütit sütöttem a nagy tepsimérkőzés második menetére.
Jaffa cake! Kezdjük
a „jaffánál“. A „jaffa“ azt annyit jelent magyarul, hogy pilóta piskóta tallér.
Csak hát ez itt nem tallér, de még csak nem is piskóta. Hanem ... és most
figyelj ... meglepetés: gyümölcskenyér. Miután SJ bejelentette, hogy ő egy
nagyon különleges és izgalmas recepttel szeretne előrukkolni, erősen
átértékeltem a fantázia és lelemény angol fogalmát. Mert ez amolyan
kamra-projectnek is elmenne: kell hozzá egy tojás, meg egy aszott narancs. De
legalább megtérül a tesco gazdaságos gyümölcskenyér-formába befektetett 2
fontom.
Narancsos piskóta „tégla“
Jóképű narancskenyér |
Amit a cekkerbe
kell pakolni:
140 g vaj
200 g liszt (kérlek, ne kérdezd milyen, mert a lisztek kálváriájának
még csak az elején járok)
2 kk sütőpor (de én
átböngészném a csomagolást)
200 g cukor
3 tojás (hogy, hogy
mellélőttem pár mondattal feljebb)
6 ek tej
1 narancs reszelt
héja
A „jaffázáshoz“:
3 ek narancslé
50 g cukor (én ennek csak a felét használtam, mert már így is túlontúl
építő jellegűnek éreztem az alkotást – már ami a zsírlerakodást illeti)
50 g étcsoki
Technikai
paraméterek:
1. Mint a legtöbb
angol recept ez is úgy kezdődik, hogy pakolj be mindent a késes betétű robotgépbe...
és itt be is fejeztük. A tésztát belepaskoljuk a formánkba és
mindenképp tovább sütjük a receptben megadottaknál. Ez itt most 170°C a hőspirál alatt
és 80 perc.
2. A bő egy
óra sütési idő a legtehetségtelenebb szirupfőzőnek is elég időt ad arra,
hogy a 3 kanál narancslevet összeolvassza a cukorral. Ha a süti megsült
ezzel locsoljuk meg. Nálam ezt megkönnyítették a termetes lyukak, mert én
a tűpróbát egy masszív húsvillával végzem.
3. Itt hívnám fel a figyelmet,
hogy ez a jaffa féle süti masszív, de fürge. Én kétszer is fejre ejtettem.
4. Most jön az a bizonyos
csavar. Én organikus fekete csokoládét csurgattam a tetejére és
meghintettem cukrozott narancshéjjal.
Őszinte szándékom
volt elhomályosítani a múlt heti áfonyás kenyerem síron túli megjelenését.
Lyukak a'la húsvilla |
A hájkommandónak:
1 szelet 410
kCal... de lehet, hogy a lightos sziruppal csak 405!
Eredeti recept: angolul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése