Először is,
megszabadultam a pöttyöktől. Úgy nézett ki a blog, mint az anyám
ifjúságából hátramaradt pöttyös lányregények, melyek nagyanyám „csudákkal“
megpakolt padlásán porosodtak bátyus pornómagazinjai mellett. A szövegembeli
több ezer három pont (...) azonban marad, megfejthetetlen grammatikáját én
egyszerűen csak egy gondolatnyi szusszanatként értelmezem. Vagy mondjuk úgy,
olvasói szabadság. Esetenként nem értek
egyet azzal, amit gondolsz, de tiszteletben tartom a jogod, hogy azt
gondolj, amit akarsz. A három pötty filozófiája így kerek. A sárga
pelyhes pipis háttérlappal együtt. Ezt egyébként a Peanuts and Poppadoms-on akartam használni, de Rob hajlíthatatlan maradt (mert az
elkövetkezendő 100 esztendőn belül ez lesz az a blog, ahol majd én angolul
teszem közszemlére a bennem fortyogó gondolatokat, pffff).
Mivel írok, ebből
logikusan kikövetkeztethető, hogy szabadnapom van. Ne kérdezd miért
csütörtökön. A szabad 24 óraim naptári képlete, illetve azok száma nem
követ semmiféle szociális sémát, biológia szükségletet, de azt hiszem legalább
az angol jogrendszerrel összhangban van.
Sütök.
A sütiversenyre. Tudom, dübörgő társasági életet élek. De mit várjon az
ember, ha a hétvégéit rendszeresen szakácsokkal, cukrászokkal és egyéb
vendéglátós személyzet társaságában tölti.
Hát először is az ember
várjon néhány plusz kilót és nagyon fájó lábakat. Aztán az ember ne várjon
ünnepeket és hétvégéket. De várhatjuk a péntekre virradó sütiversenyt.
Ne ragozzuk tovább.
Sütök. Le lehet piszkálni a homlokokra ragadt felszökellő szemöldököket.
Inkább nevezném magam szakácsnak – azt is csak dupla idézőjellel. Itt jegyezném
meg, hogy közben megsült az e heti nagyon hamis „Jaffa cake“, amit úgy 10 perce
ejtettem fejre. Még mindig jobban kezdődik, mint a múlt heti áfonyás-narancsos-polentás
őzgerincem. Tegyük hozzá, hogy talán nem csütörtök este 10-kor kellett volna
nekiállni Martha Stewart-ra játszani. Másfél óra sütő előtt való guggolászás
után kivágtam a költeményt a konyhapultra és másnap reggelig sorsára
hagytam. Az tény, hogy a sütési idő az kétszerese volt a receptben
megadottnak, de mint az reggel hét magasságában kiderült, legalább háromszorosa
kellett volna, hogy legyen. Az én kis versenyzőm aszat volt, soványka, de
főleg fehér. Nagyon fehér! Azonban sokan dicsérték, hogy porhanyós és egyáltalán
nem száraz. Naná, csak vegyél napszemüveget, mielőtt a vágóhídra viszed.
Én azonban bátran és
mindenféle önkritikától mentesen mégis megosztom veletek a receptet. Álljon
itt okulásotokra, de főleg azért mert nagyon-nagyon finyom!
Áfonyás-narancsos-polentás
„kenyér“
Hősi halottam |
Amit a cekkerbe kell
pakolni:
4 uncia polenta (uncia –
hát hol élünk???), szóval
100 g polenta (kukoricadara, nem liszt)
200 g liszt (itt „magától kelő“ liszt, amit te majd úgy
oldasz meg, hogy több sütőport használsz)
140 g cukor
½ kk sütőpor (használd
a sütőport a csomagoláson megadott arányok szerint, mert én sajnos
nem emlékszem, hogy egy kg liszthez mennyi az annyi)
140 g puha vaj
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
1 tojás (ez egy nagyon
tyúkbarát recept)
200 g áfonya (amik majd csak úgy pukkadoznak
a szádban)
Technikai paraméterek:
A sütőt 140 °C-ra
melegíted. Ha nem kerepel benne ventilátor, akkor 160-ra. Én belőttem
a kettő közé. A tisztesség kedvéért lemértem nektek a sütőformám
is: 11x21x6. Ezt itt úgy hívják, hogy 2 lb (avagy 2 fontos) loaf tin – vagyis egy
szögletes gyümölcskenyér forma.
Az áfonya kivételével
minden hozzávalót egy késes betétű robotgépbe pakolunk és összedolgozzuk. Egy
nagyon masszív és ragacsos tésztát kapunk, amelyet belebirkózunk
a formánkba, az áfonyával rétegezve (maradjon a tetejére is). Aztán
sütjük, sütjük és sütjük... tűpróba... és tovább sütjük. Legalább 80-90 perc.
A hájkommandónak:
Egy szelet (ami nálam
legalább 2 cm
vastag) 350 kcal. (Bocsánat, én kalóriaszámolgatós vagyok. Még akkor is, ha nem
érdekel, hogy átugrom a bűvös 2000-t.)
No, melyik lesz a végleges design?
VálaszTörlésÉn meg már azt hittem a "majdnem süteményemet" dicséred meg... végül is te vagy a fakanálzsonglőr!
VálaszTörlés