2012. március 6., kedd

Egy dietetikus rémálma avagy sókaramellás - mandulás szelet

Itt vagyok, itt vagyok. Mindenkitől elnézést a félbeszakított cukorolvasztós kálvária miatt. Gondolom már viszketett a fakanalatok, hogy belevágjatok a nagy kalóriaértékű kalandba. Akkor én innen folyatatnám, vagyis Mandulás-karamelles szelet a‘ la Olive – hozzátenném: kezdőknek!

Minden fogyklubbok réme

Amit a cekkerbe kell pakolni:
250 g kristálycukor, ha van akkor aranybarna, de ha eszed van (szürke), akkor jó lesz elfüstölni a mezei, „ócó cucor“ is
375 ml tejszín, sűrű, zsíros, ami a tehénből jön, nem az „ulalából“
50 g sózatlan vaj, mert itt van sós is, ami csak arra jó, hogy összezavarjon
2 ek Grand Marnier, ezt én kiváltottam 1 kk mandula aromával, a Grand Marnierral meg meglocsoltam a teámat
200 g mandulapehely
1 tojás és 1 sárgája, mármint a tojásé
½ citrom reszelt héja
1 csipet tengeri só pehely Most erre mit mondjak? Éljenek a gasztrosznobok! Te meg csippents bele a sótartódba.
50 g főzőcsoki, de ha jót akarsz enni, akkor legalább 75%-os kakaótartalmú, az őserdei majmok párzási dalára roppanó táblás afrodiziákum
A tészta:
250 g liszt
150 g vaj
1 ek porcukor
1 tojássárgája

Technikai paraméterek:
A tésztához mindent hidegen a késes betétű robotgépbe pakolunk és a kész kis bucinkat visszatesszük a hűtőbe arra a röpke pár órára, amíg elkészül a kRémünk. Akik ennél magabiztosabbak, azok egy kis pihentetés után kinyújtják, kibélelik vele a formát és elősütik. Tisztességes háziasszonyok a kis kerámia sütőbabokat használva – ez a bizonyos vak sütés. A trükkösek sima szárazbabot használnak, én meg vöröslencsét (babunk csak konzervben volt, az is paradicsomos). Tehát 180 °C, 15 perc.
Jön a retteget karamellizálás. Tapasztalatok: Ne nyúlj bele! Amint olvad, már kapd is le a tűzről, így nem lesz keserű, inkább csak elmélyül a cukor íze. Öntsd rá a tejszínt és a vajat. Ne nyúlj hozzá. Csak lassú tűzön olvaszd össze. Innen már menni fog. Beleteheted a likőrödet, vagy amid van, és a előre megpirított mandulapelyhet.
Na, még egy trükk. Ezután hűlni hagyjuk, mert nem akarjuk, hogy a tojások megfőjenek. Legalábbis még nem. Tehát ha lehűlt egy kicsit, hozzáadhatjuk a citromhéjjal felvert tojást és tojássárgáját. És az a bizonyos csavar: egy csipet sópehely! Ez adja meg a cinikus bukét!
Az elősütött tésztát megtöltheted a fentiek szerint elkészített fantasztikus sós karamell krémmel (ugye milyen flancosan hangzik?) és visszatolhatod a sütőbe. 20 perc és kész.
Ha kihűlt, rácsorgathatod a keserű csokidat. Langyosan, vaníliafagyival! Élvezd! Többször úgysem állsz neki!

A hájkommandónak:
Én ezt le sem merem írni: 577 kCal! A fagyi nélkül!


Jaj, hát nem is mondom... Lehet gratulálni a sütiverseny e heti fordulójának győzteséhez! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése