2012. március 5., hétfő

Ahol a cukrok halnak...


Elegem van a tündérmesékből. Azt sem tudta mi az a tepsi, most meg recepteket fejleszt a Nestlé-nek. Nem bánja, ha a gyerek sós perecet gyömöszöl a fülébe és az külön öröm, ha retkes a konyha. A fiát egyébként Hétnek hívják. Mert a hetedik mesterséges megtermékenyítés után született. Ezúton is köszönöm a szüleimnek, hogy nem 1922-nek kereszteltek, a befutó hímivarsejt sorszáma alapján.

Valószínűleg, csak azért vagyok ilyen ingerült, mert közel egy kilo cukor füstölög a kukában, az önbecsülésemmel együtt. És szitkozódni is csak sziszegve szabad, a fogréseken át, mert én választottam receptet. Ha valaki még nem jött volna rá: sütiverseny – harmadik menet. 



Elolvasom a receptet. Azt írja, először olvasszam fel a cukrot kevés vízben. Teszem hozzá, Golden Caster Sugar, nem csak, amolyan réparoppantó fehércukor. Olvasztom, keverem, keverem, 45 perc és láss csodát, visszakristályosodik cukorrá, azzal a különbséggel, hogy öklömnyi tömbökké tapad és úgy szublimál át az örök cukor vadászmezőkre, ahol majd kevésbé megszenesedett társaival együtt üldözik a mesterséges édesítőszereket.

Az "újracukor"

Elolvasom a receptet. Megállapítom, hogy hülye, aki így csinál karamellt. Serpenyő a főzőlapra, bele a száraz cukor. Olvad. Talán túl gyorsan. Középen még egy kisebb Himalája fehérlik, a szélekről pedig már vulkánszerű füstkitöréseket produkál. Becsapom a konyhaajtót, még mielőtt megszólal a füstriasztónk. Ebben a pillanatban  az utcáról hallom a szirénákat. „Honnan tudták meg?“

Elolvasom a receptet. Megállapítom feleslegesen. Száraz cukor a serpenyőbe és amint olvadni kezd, rázom, mint egy félőrült. Amint folyékony már le is kapom a tűzről és letörlöm a meghatódottság könnyeit. Karamell. Nem égett. Megkóstolom. Egy ujjam oda. Forró!
Hozzáöntöm a tejszínt és a vajat. Megkeverem. Hiba. A karamell fele a kanalamon, mint egy hatalmas nyalóka, vigyorog szemtelenül. Eldobom a kanalat, cukrostul, vigyorostul. Ez egy diétás karamell szelet lesz.

Ne nyúlj hozzá!

Itt ül velem szemben. A konyhaasztalon. Kerek. Mert csak ilyen formám volt. Az is a trükkösebbik fajta. Aminek az alja csak úgy szabadon forgolódik... (erről a katasztrófáról később). Én és a mandulás-karamelles szeletem. Én megtörten, füstösen és megígérem, hogy holnap lesz recept is, ha valaki értékeli a kihívásokat, de most sürgősen el kell gondolkodnunk azon, hol élünk majd röpke egy hónap múlva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése