2012. március 1., csütörtök

Védőoltás pro és kontra… főleg kontra

Itt vagyok. Már tudom mozgatni a kezem. A hepatitisz, az egy átkozott találmány. Főleg tífusszal keverve. A másik karomban tetanusz és diftéria. Ez csak egy napra tette jégre az izomszövetet. Egyáltalán, hogy lehetnek teljesen biztosak abban, hogy azok a bacik már halottak? Nem csak 99%-ban, hanem 100 esetleg 110%-ban halottak. Igazán igazságtalan lenne összeszedni egy vérfertőzést, még mielőtt Afrika földjére tehetnéd a lábad. Mégiscsak autentikusabb onnan hazahozni egy ételmérgezést. 

Kedves Mikulás! Hozzál nekem puputevét...

Rob egy héttel előttem oltódott be. Én akkor döntöttem el, hogy kihagyom Marokkót. Nem, nem az utazás miatt. Egy riad sem lehet rosszabb, mint egy vonatfülke polcain aludni 5 kínaival Bécs és Velence között – nem sejtve, melyik a lány és melyik a fiú. A főtt bárányfej is emészthető, és állati nemi szerveket is csak férfiaknak szolgálnak fel. Remélem, hogy a kígyóbűvölők házi kedvence a köcsögben marad és őszintén hiszem, hogy gyorsabban futok, mint az agresszív piaci kofák nagy többsége. Ez ügyben egyébként már megtettem az óvintézkedést: vasárnaptól újra edzésben vagyok.
Viszont az oltások ügye hatalmas veszekedésbe fulladt. Nagyobba, mint mosógépbe száradt ruhák, vagy a paradicsomszószos fal estében. Mert én... félek a tűtől. Kapszulában bevenném a gubópestist is, de a tudat, hogy egy csövet vezessenek a testembe olyan helyen, ahol egyáltalán nincs testnyílás... Egy vérvétel az átlagosan három ájulást eredményez. Tehát négy oltás az 12 eszméletvesztést. Ehhez már egy szabadnapot kell kivennem! Végül is a lelkiismeret furdalás győzött és enyhe fizikai erő Rob részéről. Immunizálás megtörtént és a angliai kurta orvosi aktámba bekerült: fél a tűtől!

Íme néhány jó tanács meggondolatlan ajándékozóknak és olyan felkészületlen utazóknak, mint jómagam:

1. Ne ajánlj fel ajándék utat olyan embernek, aki kalandosnak hiszi magát (de nem annyira, hogy védőoltás nélkül vágjon neki az útnak).
2. Ha már felajánlottad az utat, tartsd meg a választás lehetőségét.
3. Az sose jó kezdet, ha az út a reptérre drágább, mint a repülőjegy. Ez csak két dolgot jelenthet: fapadossal utazol, ahol az extra lábhely annyit jelent, hogy kicsit vastagabb zoknit húzhatsz és a reptér valahol a préri közepén van, ahova aszfaltozott út még igen, de vasút már nem vezet.
4. Vajon mekkora kulturális különbséget jelenthet négy erősen ajánlott védőoltás és a tény, hogy csak palackozott vízzel moshatsz fogat?
5. Szótárazd ki a rettegett élelmiszereket. Jó tudni mi arabul és franciául a here és a pénisz... te elkerülheted őket, viszont bosszúból megetetheted az ünnepelttel: Boldog szülinapot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése