2012. március 27., kedd

Az utakról... égen, földön és közötte


Az úgy volt, hogy indulás előtt zabszeletet sütöttem. Sokadszor. Kísérletezem. Mert ez a legújabb függőségem. Nagy részét meg is ettem... ettük. Még melegen. Aztán vártuk a „csodát“.
Az indulás reggelén bélrendszeri befogadó kapacitás teljes hiányában én fél kiló szőlővel és egy nagy tejeskávéval ücsörögtem az autópálya zümmögő méhkasában. Hiba volt. És még nagyobb hibának tűnt, amikor aprócska vidéki utakon piruettezve próbáltuk megtalálni a parkolónkat. De, hogy informatív is legyek a Marokkóba készülőknek (vagy a világ bármely pontjára készülőknek), néhány szó a parkolókról. Izgalmasan hangzik, ugye? Az incifinci reptereknek nincs hosszú távú parkolójuk. Vagy van, aranyáron. Szóval az nem egy „ócsó utazós“ kategória. De attól sem kell megijedni, ha a parkoló kicsit messzebb van a reptértől. Mondjuk úgy fél órára. Mert kb. heti 30 fontért megérkezés után várakozás nélkül leparkolják a kocsid, a legrosszabb esetben is csak tíz percet kell várni a buszra, mely a reptér ajtajáig visz, nyilvántartják a repülési adataidat, így amikor megérkezel a kocsi készen vár, éppen hogy csak befűtve nincs. Egy kis extra apró fejében ki is takarítják, de mi sosem láttuk szükségét az autópucolásnak.
A hírhedt reptéri reggeli után a gépen tálálom magam. Utólag is szeretnék elnézést kérni attól a mokkaszínű, nagyon-nagyon szőrös, félelmetes szemű úriembertől, akit pajkos jókedvemben majomnak neveztem. Továbbá, semmilyen körülmények között sem vagyok hajlandó elnézést kérni, attól a sokkal rosszabbnak nevezett nőszemélytől, aki a harmadik ülést foglalta el a gépen. Angol volt, és üdülési alkoholizmusban szenvedett. Ez annyit jelent, hogy már a reptéren elkezdek inni, ezt folytatom a gépre csempészett apró palackokból is, miközben hülyének nézem az utaskísérőket és meglocsolom a szomszédom lábát fehérborral. Így ha elég ügyes vagy, már a megérkezésre sem kell emlékezned a nyaralásból, és az előző évi munkatapasztalataim alapján, a maradékára sem fognak.
Anglia fölött felhős az ég. Csak a kondenzcsíkok furcsa szöge szabdalja fel azt a bizonyos felhők feletti mindig kék eget. 

Ha nagy leszek, pilóta akarok lenni

A bőröm száraz, mint mindig. A kellemetlen nőszemély elhallgat. A felhőpaplan feloszlik, és én elhatározom, hogy megkeresem azt a széttetlabú-nő alakú tavat, ha hazaértünk. És azt a másik bolygót ott a tengeren, folyókkal szabdalt partvidékét. Aztán a vizek eltűnnek és marad Afrika az apró négyzetekkel, melyek otthonok, történetek dobozokba zárva, én meg csak zavaró vonal vagyok a napsütésben.


Alattunk pálmafák, paloták és vörösre festett kőlabirintusok. Apró haragoszöld medencék, oázis, majd olívaerdők. A reptér csendes és kőcsipke felettünk az ég. Útlevél ellenőrzés és belépési okmány. E nélkül illegálisan tartózkodsz az országban, és hidd el nekem, elhagyni nehezebb, mint bejutni. A mozaikok csendjét azonban gyorsan megtöri az élő Marrakesh. 

Kőcsipke az ég


Hivatalos pénzváltó. Az öltönyös rám kacsint: ha 200 fontot váltok, jobb árfolyamot ad. Ezt lehet?
A mellékhelység ajtajában egy kendős néni tartja a tenyerét. Mellette felirat: free toilets. Most akkor ingyen van, vagy mégsem?


Taxisok hada követ, amíg a buszhoz érünk. Nincs kedvünk alkudozni velük. A busz modern és kényelmes, 100 dirhamért (kb. £8) retúr jegyet kapsz 2 személyre. És a busz nagy... nagyobb mint a régi mercedesek, mint a lovaskocsik, mint a szamár vontatta kordék és még a mopedeknél is nagyobb – hiába ül rajtuk egy egész család. Előznek balról, előznek minden irányból. Az út három sávos, a sávok jelöletlenek. Felesleges lenne, hiszen így öt kocsi is elfér egymás melett, na meg számtalan biciklis. Az ablakhoz nyomom az arcom, ahogy elhajtunk egy útszéli kóbor teve mellett. Hirtelen egy moped érkezik mellém. A sofőr arcán feket kendő, kezén fehér kesztyű, hosszú ruha lebeg utána, lábán kunkori orrú babouche (babus). Még látom a dús fekete szempillákat, aztán eltűnik a busz és az éppen balról előzni próbáló taxi között maradt 50 cm-ben.
A Jemma El Fna Marrakesh főtere. Hivatalosan is megérkeztünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése