2013. március 4., hétfő

A Brit Nemzeti Vasút, avagy British National Rail



Csak hogy tisztán lássunk így az elején. Az angol vasút Európa egyik legdrágább vasúthálózata, és ezt az általános megállapítást is magasan veri a London-Bristol vasútvonal tarifája. Mit ad Isten, pont ez az, ami nekem kell. Sajnos ló már nem igen akad, mivel mindet feldolgoztuk hamburgerbe, így marad a vonat.

Az árak megbokrosodásának oka pedig - mint mindig – a vasútvonal örökös, sosem lankadó energiájú bővítési hulláma, szakasza, érája, évtizede, évszázada. Ezt leplezetlenül te fizeted, mintha a vasút egy non-profit, közhasznú alapítvány lenne. De jogos! Legyen vasútállomás minden csipkebokorban.
Persze nemcsak épülünk, de szépülünk is. Rengeteg vonatjegy ára simítja ránctalanra a vasút profi arculatát. A szolgáltatások minőségét emeli a személyzet egyértelmű egészségügyi és kommunikációs képzése. Én tudom, jó kezekben vagyok!
Bristol vonatállomás, hangosbemondó, erős bristoli akcentussal dörgő férfihang:

„Ne etessék a galambokat! Az 5-ös platformon, ne etessék a galambokat. Koszosak! Le kéne őket lőni! Nem az embereket! A galambokat! Még egyszer mondom, ne etessétek a galambokat!“

Pánikra semmi ok, csak galambokra lövünk. Meg esetleg arra, aki konspirál.

A múlt éjjel egy dokumentumfilmet néztem a vasútról. Ezt nem tudom szebben leírni, sem jobb fényben feltüntetni. Igen, az életem olyan mélységekbe süllyedt, ahol éjjelente dokumentumfilmeket nézek. A vasútról.

Dan 23 éves. Imádja a munkáját. Nem tud elképzelni más karriert. A pontos munkaköri leírását elfelejtettem. Ebben a pillanatban épp autóba pattan és a helyszínre siet. A vonatvezető jelentette a tetemet. Egy zacskóval a kezén átkutatja az áldozatot és végre azonosítani tudja a hullát. A család értesítése a legmegrázóbb feladat. De Rony egy hetes szüntelen keresés után végre hazatalál. Még látjuk Dant, ahogy egy merevre fagyott, megcsonkított, jobb napokat látott kutyatetemet a kerítésnek támaszt, hogy aztán csinos narancsszínű szemeteszsákba csomagolva visszavigye a gazdájának.

Örülök, hogy útiköltségem jelentős százalékával támogatni tudom Dan karrierterveit és Rony gyászoló családját azon vágyukban, hogy Rony oszladozó tetemét maguk öblíthessék le a klotyón. 

Felirat hozzáadása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése