2012. január 25., szerda

Rekviem a túrós tésztához

Bundásodó gasztromókus koromban gyakran főztem túrós tésztát. Egyszerű is volt, meg rettegésben tudtam vele tartani a húgomat. Úgy voltam vele, mint anyám a paprikás krumplival. Ha nem mondtad meg mit főzzön, nem főzött semmit, vagy ha főzött, annak paprikás krumplinak kellett, hogy legyen. De vissza a csuszához.
Hol is kezdődött a túró lavina? Azt hiszem a kis Muki nagymamájának konyhájában. Ott melegítette a metéltet a nagy vasserpenyőjében, ami megpirongatta a tésztát és túrót egyaránt. Aztán meglocsolta tejföllel és a cukor csak úgy ropogott a fogunk alatt! Szerelem!
Nem is kellett nekem többet anyám szalonnapörcös csuszája. Meg a kollégiumi kosztos néniké sem. Ha túrós tészta, akkor a disznó maradjon a tányéromon kívül.
És most itt Angliában. Eső van, hó nincs. Krumpli van, paprika nincs (pardon, már van, mert anya küldött egy kilót!!!). A kis Muki valahol Írországban, a nagymamáját a Jóisten áldja meg! Túró. Hát, hogy az van, vagy nincs, az élet nagy kérdése marad. Arra már rájöttünk, a cottage cheese, az nem túró. Meg a ricotta sem, mert hol marad a sava? Hol marad az indok, ami miatt jól megcukrozhatnám? Aztán felcsillant a reménysugár. A könnyektől szivárványosan remegő supermaketi fényben megpillatottam a Quark-ot. Mert ha német tudásom nem csal, azt túrónak fordítja a magyar. Stimmelt minden. Alpesi tej, boldog nagycsöcsű tehenek... csak a halmazállapot és az íz nem volt helyén. Mert ez joghurt!
Kétségbe vagyok esve! Túrós rétes, túró fánk, körözött, lucskos túrós csuszám? Hát minderről le kell mondanom? Ide nekem a túró receptjét! „Túrászok“ írjatok!

7 megjegyzés:

  1. Lásd kivel van dolgod: http://palocprovence.blogspot.com/2009/06/gyerekkori-izek-8-turo-hazilag.html

    VálaszTörlés
  2. Helló, helló! Ez a te blogod??? Ha igen,waw... miért nem láttam ezt én eddig... Ha nem a te szerzeményed, akkor is köszönöm. És éljen a túrós tészta!!!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem a megmelegített aludttej leszűrésével sajtot kapunk. Én legalábbis így készítem a házisajtot. Felmelegítem, leszűröm, préselem. A túróhoz az aludttejet hidegen csepegtetik le.

    VálaszTörlés
  5. Elolvastam a "palócprovence" ajánlotta linket. http://vegavarazs.hu/hazisajt-panir-keszitese - ez a cikk valóban házi sajtra utal... ki kéne azt is próbálni:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sajthoz oltóanyag kell, a hideg aludtej lecsepegtetésével nem kapsz túrót, a melegítéses recept a régi gazdasszonyoktól maradt fenn és még sosem okozott csalódást.

      Törlés
  6. És amilyen melegre melegited az aludttejet, olyan száraz vagy krémtúrót kapsz. Ha csak kézmelegre melegited akkor krémtúród lesz. Ha forróra akkor száraz túró lesz. Én anno rengeteget gyártottam.

    VálaszTörlés