Egyetlen nehézséggel küzdök itt. Az a fajta
vagyok, aki, szemre főz. Drága Sys, kezeld ezt, mint ihletforrást, amolyan „guideline“
inkább, mintsem földrajzi pontossággal rajzolt térkép.
Kevés méricskélés lesz, de sok szöveg, mert az
én kuglófkirálynőmnek még sok tanulnivalója van!
Chorizoval "mázolt" lencsesaláta házi lepénykenyérrel
Azért írom „házi“ lepénykenyérrel, mert itt általában
csinos indiai papírba csomagolva vesszük, amit aztán két perc alatt
felmelegítek, vagy ha nagyon igényes akarok lenni, akkor nedves sütőpapírba
csomagolva a sütőbe dugom. Ezt naan néven forgalmazzák és Dél-Ázsiában
egyszerűen csak kenyeret jelent. Az én kenyerem inkább roti, mert keletlen és
serpenyőben sütöm, de a részletekbe most ne menjük bele, és nevezzük csak
lepénykenyérnek.
Lepénykenyér (kb. 6 darabhoz):
250 g liszt
2 kk sütőpor
1 kk fekete hagymamag
100 g joghurt
75 ml víz
A fekete hagymamag természetesen
opcionális, de ha valahol ráakadsz, ne hagyd ott. Enyhén hagyma íze van, de
annál sokkal roppanósabb, borsosabb. Angolul nigella seeds, ami Robot nem
hagyja nyugodni, és mindenáron Nigellával akarja összefüggésbe hozni... eddig
sikertelenül. Helyettesítheted száraz serpenyőben pirított köménymaggal, vagy
szárított korianderlevéllel, esetleg felaprózott friss fűszernövénnyel
(olyannal, ami jól bírja a „gyurkászást“ – kakukkfű vagy rozmaring).
Mivel itt a legkisebb joghurt is 200
g-os, én az egészet belekeverem a tésztába, és ennek függvényében
lötyögtetek hozzá egy kis vizet. Egy nagyon lágy tésztát kapunk, azt mondanám
lángos tészta állagút. Egy kicsit pihenni hagyjuk, majd hat egyenlő részre
osztjuk és 3-4 mm
vastagságú köröket nyújtunk. Száraz serpenyőben pár perc alatt kész is van. Mindig
melegen tálaljuk, ezért ha az itt következő lencsesalátához készítem, akkor
nálam ez az utolsó lépes. Csak akkor sütöm ki a kenyeret, ha a saláta
már készen van.
Zöldek és pirosak... |
Chorizoval mázolt lencsesaláta
Hozzávalók, az olyan szupermarket-hősöknek,
mint én:
Chorizo, bacon, puy-lencse, koktélparadicsom,
feta, petrezselyemzöld, avokádó, chili
Hozzávalók, az olyan kertel rendelkező
tisztességes állampolgároknak, mint a családom:
Kolbász (lehetőleg enyhén csípős, füstöletlen,
vagy csak enyhén füstölt főzőkolbász. A lényeg, hogy ne domináljon
túlságosan)
Húsos, füstöletlen szalonna (lehet előfőzött
is. Én csak azért dobtam bele két szeletet a salátámba, mert már két hete
ott száradt a hűtőmben)
Lencse (Barna vagy zöld lencse, a lényeg,
hogy megtartsa az állagát és ne főjön szét) Általában egy adag lencse 70 g-ot jelent
Paradicsom (érett, finom, napédes paradicsom)
Feta (bármilyen puha, fehér sajt)
Avokádó (ha neked is kallódik egy túlérett a hűtődben)
Petrezselyemzöld, chili, esetleg újhagyma
Mézes-mustáros salátaöntet:
2 kk mustár
2-3 kk méz (ízlés szerint, mindig kóstolj!)
2 kk olívaolaj
Só, bors
Ahogy én haladok ezzel a vacsorával:
1.Elkészítem a lepénykenyér tésztáját.
2. Odateszem a lencsét főzni, egy gerezd
fokhagymával és babérlevéllel.
3. Serpenyőben olaj nélkül, mérsékelt lángon
pirítani kezdem a felkarikázott kolbászt és az apróra csíkokra vágott
szalonnát. Kiolvasztom a húsokból az összes zsírt, aztán feljebb tekerem a lángot
és rápirítok (remélem érthető a szaknyelv, kunc-kunc). Ha kész, a serpenyőt
félrehúzom.
4. Felszeletelem a paradicsomot, az
avokádót, felkockázom a fetát. Apróra vágom a petrezselyemzöldet (jó sokat)
és kimagozok egy piros chilit és felaprózom (inci-fincikre).
5. Elkészítem a salátaöntete.
6. Kinyújtom a tésztám és odateszem a vasserpenyőm
melegedni.
7. Leszűröm a lencsém és még melegen
összeforgatom a húsokkal a serpenyőben, hogy felvegye az ízes
zsírokat, pörcöket, majd még melegen beleforgatom az öntetem is. A hüvelyesekre
általában érvényes, hogy sokkal jobban ízesíthetők még kihűlés előtt.
8. Közben elkezdem kisütni a kenyerem a száraz
serpenyőben, a készeket alumínium fóliába csomagolom, de egy konyharuhát teszek
alá (mármint a fólián belül), mert azt akarom, hogy meleg maradjon, de ne
nedvesedjen meg.
9. A lencséhez keverem a paradicsomot,
sajtot és avokádót. Kóstolj! Ízesíts, ha kell! Egy tálra rendezem és megszórom
rengetek petrezselyemzölddel és chilivel (csak a színek kedvéért).
10. Általában ennél a pontnál már a lepényem
is kész!
Tamtaratamtamtamtaráááá!
Ott lapul a lepény |
Széljegyzet:
A puy-lencse most nagyon divatos,
legalábbis az olyanok körében, mint én. Mert ki mond már olyat, hogy ez a bab
most nagyon menő??? A kulináris kételkedők azt mondanák, főleg azért, hogy
fél kiló lencséért háromszor annyit kérhessenek el, mint egy tisztességes zöld
lencséért. De, nem kell áztatni (mondjuk a Larousse szerint egyik lencsét
sem kell), nem fő szét (ahogy a barna, vagy zöld lencse sem) és apró
márványzatával egyszerűen szép! A Puy egyébként az a francia vidék,
ahol termesztik. És a franciák tudnak valamit! (De akkor miért eszik meg a csigát???)
A csudálatos Puy |
U.i.: Ja, küldöm a hagymamagot...
U.i. utóirata: Jaaaaaaaaaaaaj, ez nagyon
hosszú!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése