2012. április 16., hétfő

Mentatea, kávéház… a’la Marokkó


Ide hallani a kígyóbűvölők sípjait és a táncos dobokat. Elaludtam a napágyon. Fejemen az útikönyvből homlokomra száradt betűkkel. A tavaszi afrikai napsütés, mint egy szeretve-undok nagynéni, pirosra csípte a bőröm. Kivéve az arcomon. Ott még most is jól olvashatók a részletek a Marrakesh medina falakról. A zuhany jól esik a zöld mozaikok között. Langyos és rövid. Ennyire telik az apró napkollektorokkal fűtött tartály kapacitásából.

Késő délután. A Brasserie du Glacier az egyetlen hely, ahol még asztalt kapunk. A terasz benyúlik a tér életébe. A korláton túl majomidomárok és egy földön kuporgó öregúr terelgeti hörcsögeit a meggazdagodás távoli reményével. Itallap nincs. Kávé és mentatea. Apró poharakból, lapos réztányéron, kockacukorhegyekkel. Teáskanna nincs. A teáskanna magába foglalja az egész világegyetemet. Nekünk pedig legyen elég a most. Szeretném, ha a poharak kristályból lennének, mint Az Alkimista lapjain. Vagy legalább festett üveg…


Mutatványosok hányják a cigánykereket és a legkisebbik, aki az imént kis híjján orrával túrta fel a macskakövet aprópénzért kalapol. Cipőpucoló jár körbe. Keféjét ütemesen veri a kis fa ládikóhoz. Ránézek a sarumra. A pincér megzavar. Magas, mokkaszínű arab, tökéletesre nyírt arcszőrzettel. Már érezni lehet az éjszakai piac grilljeinek füstjét. A nap elhalóban, körülöttünk pedig ott lüktet a végtele energia a káoszban.

Csiga-biga a fazékban

A Marrakesh óvárosát körülvevő falakban a komfortzóna összeszűkül. Zsibongó tömegek és zsúfolt kávéházi teraszok. Köztem és a szomszéd széken kuporgó kócos kislány között alig 15 cm. A tekintetét még közelebb érzem. Sokáig bámul. Rámosolygok. Ő tovább fészkelődik és mutatóujja hegyével megérint. Szeretnék szétpukkanni, mint egy buborék, csak a vicc kedvéért, de túl valósnak bizonyulok. Valósnak, fehérnek és csupasznak egy 4 éves marokkói világában.
A kávé és az édes mentatea csak felzörgeti a bennem szunnyadó világevőt. Elég lesz a furcsa ismerkedésből és a lusta szemlélődésből. Lelépünk a teraszról és sodródunk a tömeggel. Összeszedjük a bátorságunkat és vadászni indulunk az éjszakai piac sátrai között… valami harapnivaló után. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése